Welkom

Als muziekhistoricus leg ik me sinds 1992 toe op het vertellen van verhalen over de rol van componisten, musici en orkesten in het Nederlandse muziekleven. Op deze website vindt u informatie over mijn werkzaamheden en interesses. 

Vanaf 15 maart 2021 werk ik als conservator bij het Het Haags Gemeentearchief voor de collecties van het Nederlands Muziek Instituut. Dat is een musicologische bibliotheek en archiefcollectie met ruim 700 persoons- en werkarchieven van Nederlandse musici en componisten. Mijn taak zal zijn om de archiefcollectie beter toegankelijk en zichtbaar te maken en goed te laten benutten door musici, historici, literatuurwetenschappers, familiehistorici die willen bijdragen aan het vertellen van verborgen verhalen uit de Nederlandse muziekcultuur.

Ik nam afscheid van de Universiteit Utrecht met een wetenschappelijk symposium over de rol en functie van muziek in hoorspelen. Wij presenteerden daar onder andere over de reconstructie van historische muzikale hoorspelen van Ton de Leeuw, Jurriaan Andriessen, Karel Mengelberg en Else van Epen – de Groot, die in het afgelopen Coronajaar werd gemaakt door musici van het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor.  Zij worden in de zomer van 2021 uitgezonden bij de NTR en als podcastserie van Frans van Gurp over Hilversumse Muziekschatten. 

Over mijn onderzoek naar de bijdragen van Nederlandse componisten en musici aan het hoorspel, in de jaren veertig en vijftig, vertel ik: https://www.nporadio1.nl/radio-focus/onderwerpen/534839-het-hoorspel-was-de-netflix-van-de-twintigste-eeuw

Honderd jaar radio en muziek

Op 6 november 2019 vierden we in Nederland het honderdjarig bestaan van radio als omroepmedium. Tijdens een fellowship bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid raadpleegde ik bijzonder materiaal over honderd jaar klassieke muziek op de radio, waarover ik een hoofdstuk schreef in De radio, een cultuurgeschiedenis (red. H. Wijfjes). Het materiaal over de betrokkenheid van Nederlandse componisten bij de experimenten van de NCRV op het gebied van experimenteel radio drama vond een plek in het boek Luisterrijk der Letteren, hoorspel en literatuur in Nederland en Vlaanderen  (red. L.Bernaerts en S.Bluijs).

Mijn hoofdstuk over honderd jaar muziek in Nederlands hoorspelen verschijnt in 2022 het boek Music in Radio Drama (ed. P. Verhulst en J. Mildorf) bij Brill uitgevers.  

Contact
Je kunt contact met me opnemen door te e-mailen.