Welkom

Philomeen Lelieveldt

Als muziekhistoricus leg ik me sinds 1997 toe op het vertellen van verhalen over de rol van componisten, musici en orkesten in het Nederlandse muziekleven. Op deze website vindt u informatie over mijn werkzaamheden en interesses. 

Ik doceer media- en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Mijn onderzoek richt zich in 2020 en 2021 op het inventariseren van bijzondere hoorspelcomposities  uit de verschillende muziekarchieven in Nederland en het onderzoeken van de ontwikkeling van deze spelen in relatie tot de oeuvres van de componisten en de opvattingen over de rol van (illustratieve) muziek in het hoorspel.

Beluister de eerste resultaten van dit onderzoek, over bijdragen van Nederlandse componisten aan het hoorspel in de jaren veertig en vijftig: https://www.nporadio1.nl/radio-focus/onderwerpen/534839-het-hoorspel-was-de-netflix-van-de-twintigste-eeuw

In het najaar van 2020 worden door musici van het Radio Filharmonisch Orkest nieuwe opnames gemaakt van verloren hoorspelcomposities van Ton de Leeuw, Jurriaan Andriessen en Else van Epen – de Groot, in het kader van het NTR avondconcert en een podcastserie van Frans van Gurp over omroepmuziek, waarbij ik een toelichting zal verzorgen. 

Honderd jaar radio en muziek

Op 6 november 2019 vierden we in Nederland het honderdjarig bestaan van radio als omroepmedium. Tijdens een fellowship bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid raadpleegde ik bijzonder materiaal over de geschiedenis van de klassieke muziek op de radio in de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, waarover ik publiceerde in De radio, een cultuurgeschiedenis (red. H. Wijfjes). Het materiaal over de betrokkenheid van Nederlandse componisten bij de experimenten van de NCRV op het gebied van experimenteel radio drama vond een plek in het boek Luisterrijk der Letteren, hoorspel en literatuur in Nederland en Vlaanderen  (red. L.Bernaerts en S.Bluijs).

Een hoofdstuk over honderd jaar muziek in Nederlands hoorspelen verschijnt volgend jaar in het boek Music in Radio Drama (ed. P. Verhulst en J. Mildorf) bij Brill uitgevers.  

Contact
Je kunt contact met me opnemen door te e-mailen.