Welkom

Als muziekhistoricus leg ik me sinds 1992 toe op het vertellen van verhalen over de rol van componisten, musici en orkesten in het Nederlandse muziekleven. Op deze persoonlijk website vindt u informatie over mijn werkzaamheden en interesses. 

Vanaf 15 maart 2021 werk ik als conservator bij het Het Haags Gemeentearchief voor de collecties van het Nederlands Muziek Instituut. Dat is een musicologische bibliotheek met 170.000 boeken/bladmuziek en een archiefcollectie met ruim 740 persoons- en werkarchieven van overwegend Nederlandse musici en componisten. Mijn taak is de archiefcollectie beter toegankelijk en zichtbaar te maken en goed te laten benutten door musici, historici, literatuurwetenschappers, familiehistorici die willen bijdragen aan het vertellen van verborgen verhalen uit de Nederlandse muziekcultuur.

Ik nam afscheid van de Universiteit Utrecht met een wetenschappelijk symposium over de rol en functie van muziek in hoorspelen. Wij presenteerden daar onder andere over de muzikale hoorspelen van Ton de Leeuw, Jurriaan Andriessen, Karel Mengelberg en Else van Epen – de Groot, die in de Coronatijd opnieuw werden opgenomen door musici van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor.  Deze producties van Frans van Gurp (NTR) werden in het najaar van 2021 uitgezonden op NPORadio4 en als podcasts (Het Verhaal, afl. 1 t/m5 serie O3) gepubliceerd. Over mijn onderzoek naar de bijdragen van Nederlandse componisten en musici aan het hoorspel, in de jaren veertig en vijftig, vertelde ik 14 april 2020 in Focus NPO Radio 1.

Radio en de Muziekcultuur

Op 6 november 2019 vierden we in Nederland het honderdjarig bestaan van radio als omroepmedium. Ik publiceerde een hoofdstuk over de positie van klassieke muziek op de radio voor het overzichtswerk De radio, een cultuurgeschiedenis (red. H. Wijfjes, 2019). Mijn onderzoek naar de betrokkenheid van Nederlandse componisten bij de experimenten van de NCRV op het gebied van experimenteel radio drama vond een plek in het boek Luisterrijk der Letteren, hoorspel en literatuur in Nederland en Vlaanderen  (red. L. Bernaerts en S. Bluijs, 2019). Mijn hoofdstuk over honderd jaar muziek in Nederlandse hoorspelen verschijnt in 2023 in het boek Music in Radio Drama (ed. P. Verhulst en J. Mildorf) bij Brill uitgevers.  

Contact
Je kunt contact met me opnemen door te e-mailen.