Onderwijs

Bij het Departement Media- en Cultuurwetenschappen van de Universiteit Utrecht verzorg ik onderwijs op het gebied van cultuur- en mediageschiedenis en kunstsociologie en de minorcursus over contractonderzoek in de culturele sector. In mijn lessen streef ik naar de verbinding van theorie met maatschappelijke vraagstukken. Daarbij wordt regelmatig samengewerkt met maatschappelijke partners. Studenten van de BA cursus Programmering Culturele accommodaties ontwikkelden in het studiejaar 2016/17 voor de Culturele Zondagen artistieke concepten. Het muziektheaterstuk “Pijper contra van Gilse” van Dauwe Lentz en Gied van Oorschot werd geselecteerd en ging 5 juni 2017 in première bij het Utrecht String Quartet tijdens de Culturele zondag Utrecht Centraal.

In de loop van de tijd heb ik in Utrecht tientallen studenten begeleid bij hun stages en masterscripties. Op deze pagina vindt u een selectie van zeer uiteenlopende onderzoeken die zich bewegen op het snijvlak van muziek, kunst- en cultuureducatie en kunst- en mediabeleid. Andere projecten zijn terug te vinden via Igitur, het digitale scriptiearchief van de UU.

In september 2016 is de Masteropleiding Kunstbeleid en -management  omgezet in het Engelstalige programma Arts and Society, waarin ik niet langer werkzaam ben omdat daarin mijn verbindende rol naar een overwegend Nederlandstalige culturele arbeidsmarkt onvoldoende tot zijn recht kon komen. De Ma-cursus Kunsten, Beleid en Bestuur, over de paradoxen in het Nederlands kunstbeleid geef ik sindsdien bij de masteropleiding Kunst, Cultuur en Politiek van de UvA. 

Als freelancer geef ik incidenteel gastcolleges en lezingen over uiteenlopende onderwerpen zoals de ontwikkeling van het orkestenbestel in Nederland, de programmering van muziekradio, de muziekgeschiedenis van de radio, de positie van de vrouw in de muziek, de muziekstad Utrecht. 

Voor meer informatie: philomeen@mbeg.nl