Het archief van architectenbureau J.A. en H.H.J. Lelieveldt 1934 – 1996

Ondertekening van de schenkingsactie van het architectenbureau J.A. en H.H.J. Lelieveldt. Mevr. J. Steenhuis, stadsarchivaris Stadsarchief Rotterdam (links) en P. Lelieveldt; portretten van H. Lelieveldt (links) en J.A. Lelieveldt en archiefstukken, 12 mei 2016

Het ordenen en uitselecteren van 12 meter aan archiefdozen is een grote klus, waaraan ik tussen 2014 en 2016 twee jaar lang (parttime) heb gewerkt. Nietjes, paperclips, roest en plastic moesten uit de dossiers verwijderd worden, verlijmde plakband stukken en (niet belangrijke) beschimmelde tekeningen verdwenen linea recta in de prullenbak. Een medewerker van het archief kwam een chemische analyse doen van wat oudere tekeningen en waarschuwde ervoor handschoenen te dragen bij dit werk. Dat was een zinnige suggestie omdat zowel de talrijke calques maar ook de hedendaagse gemeentearchiefdozen, behoorlijk scherpe randen hebben. Dubbele stukken werden verwijderd en er werd een keuze gemaakt voor de systematiek van de plaatsingslijst (te downloaden van deze pagina) en de diepgang van de beschrijvingen. Er resteerde 7 meter aan dozen, met daarin 500 omslagen.

Het stadsarchief Rotterdam was vanwege de talrijke documenten over Rotterdam geïnteresseerd in het archief en stelde dozen en omslagen ter beschikking voor het ompakken van de ordners en tekeningen. De meest stressvolle activiteit was om op de laatste dagen alle 500 omslagen in de dozen te pakken en geen fouten te maken bij de nummering. In oktober 2015 was het zover, het archief kwam de dozen ophalen. Ik maakte daarna de plaatsingslijsten af en schreef een toelichting op de selectie en inhoud van het archief, dat als archief nummer 5017 is ondergebracht in het stadsarchief. (zie bestanden onderaan de pagina). Op 12 mei 2016 vierden we de overdracht van het archief met de oud-medewerkers van het architectenbureau Lelieveldt en familie, en hadden we een nazit in de Old Dutch aan de Rochussenstraat, het “nood”restaurant van J.A. Lelieveldt en A. Hamaker (interieur) uit 1940, dat alle architectonische vernieuwingen in Rotterdam heeft overleefd.